بلاگ

انواع چوب روسی، کاربرد و معایب و مزایای آن

چوب روسی چیست؟

امروزه می‌توان چوب را از جمله فرآورده‌های پرمصرف در صنعت تلقی کرد که به تمامی کشورها صادر یا وارد می‌شود. در هر کشوری با توجه به اقلیم متفاوت و نوع درختان آن منطقه، نوع خاصی از چوب بیشتر موجود است که با توجه به میزان مصرف آن در صنایع مختلف به کشورهای دیگر صادر می‌شود.

اگر تاکنون برای خرید مبلمان، سرویس خواب، کابینت و اقلامی از این قبیل به مراکز خرید رفته باشید، نام چوب روسی زیاد به گوش شما خورده است. انواع چوبی که از کشور روسیه به ایران وارد می‌شود در بازار ایران با نام چوب روسی شناخته شده و طیف وسیعی دارد.

چوب‌های وارداتی روسی انواع مختلفی از جمله نراد، راش، کاج، بلوط، نوئل و … داشته و اغلب به رنگ سفید یا کرم مایل به قهوه‌ای یا قرمز هستند. این چوب‌ها که از گونه‌های مختلف درختان نرم یا سخت گرفته می‌شود در فواصلی از سال که در روسیه هوا مناسب است برش خورده و در قطعات مشخصی به شکل الوار، خشکن یا غیر خشکن، گرده و به صورت بندیل به کشورهای دیگر صادر می‌شود.

امروزه از چوب‌های روسی برای ساخت انواع دکور، نما، کف‌پوش‌، کابینت، درب و پنجره چوبی، پالت، قاب‌سازی روی سقف، آلات موسیقی، کاغذ سازی و … استفاده می‌شود.

انواع چوب‌ روسی

چوب‌ وارداتی فراوانی از سمت روسیه وارد ایران می‌شود که از جمله‌ی آن می‌توان به انواع کاج‌ (مانند نراد، ساسنا و یولکا)، بلوط، راش و انواع لمبه‌های روسی اشاره کرد که در ایران پرمصرف‌تر هستند.

  • چوب نراد از نمونه‌های درخت کاج محسوب می‌شود و با داشتن برگ‌های سوزنی شکل و همیشه سبز جزء چوب‌های نرم به حساب می‌آید. این چوب بسیار سبک بوده و در مصارف گوناگونی چون ساخت کف‌پوش، دیوارپوش، مبلمان‌سازی، کاغذسازی و … مورد استفاده قرار می‌گیر. همچنین به دلیل سبکی این چوب در ساخت دکورهای سقفی استفاده می‌شود.
  • ساسنا از جمله‌ی کاج‌هایی است که با توجه به نرمی، سبکی و مقرون به صرفه بودن در بسیاری از مصنوعات چوبی از جمله الیاف سازی، ام دی اف، نئوپان و تخته سه‌لا مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • یولکا یا همان نوئل نیز از درختان سوزنی برگ‌ همیشه سبز است. این چوب بسیار روشن، نرم و دارای بافت درشتی است و با وجود نرم بودن بافت محکمی دارد. از این چوب برای ساخت مصالح چوبی ساختمانی، انواع دکوراسیون داخلی و … استفاده می‌شود.
  • چوب راش و بلوط نیز در صنعت مبلمان‌سازی و انواع دکوراسیون داخلی بسیار کاربرد داشته و معروف است. البته می‌توان گفت که اغلب چوب راشی که در ایران و این صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد از درخت‌های شمال ایران یا از کشور گرجستان وارد می‌شود.
  • لمبه به چوب یا پروفیل چوبی گفته می‌شود که دارای قابلیت به هم پیوستن با استفاده از اتصالاتی است که درون آن تعبیه شده است. از لمبه‌ برای ساخت دکور چوبی، کف‌پوش، دیوارپوش، پارتیشن و … استفاده می‌شود. لمبه‌ی روسی از درختان مختلفی در این کشور گرفته می‌شود و معمولاً طول عمر بالایی دارد. لمبه‌ها به نوعی پرتابل محسوب شده و قابلیت مونتاژ از مکانی به مکان دیگر را به آسانی دارد.

 

قیمت چوب روسی

قیمت چوب روسی بر اساس کیفیت، خشک بودن یا نبودن آن متفاوت است و به‌خاطر نوسانات بازار بسیار متغیر است؛ به همین جهت بهتر است قبل از خرید حتما قیمت الوار مورد نظر خود را از چند مغازه چوب فروشی بپرسید تا خریدی مطمئن انجام دهید.

کاربرد چوب روسی

  • پالت سازی و زیر سازی سقف
  • کف پوش و دیوار پوش
  • کاغذسازی و الیاف سازی
  • انواع قرنیز، زهوار و نبشی
  • ساختمان سازی و نرده کشی
  • دیوارهای کاذب و قالب بندی
  • کمد و کابینت سازی
  • قایق سازی
  • نمای چوبی و ترموود
  • ساخت درب، پنجره و آلاچیق چوبی

مزایا و معایب چوب روسی

با توجه به گستردگی چوب‌های مختلف هر کدام از آن‌ها می‌توانند مزایا و معایب خاص خود را داشته باشند. اما در ادامه به چند نمونه از مزایا و معایب کلی که باعث استفاده یا عدم استفاده از این چوب می‌شود، می‌پردازیم.

مزایای استفاده از چوب روسی

به غیر از زیبایی چوب روسی همراه با گره‌های چشم‌نواز، استحکام بالای این چوب آن را به یکی از فرآورده‌های پرمصرف در صنعت تبدیل کرده است.

از طرفی دیگر  چوب‌ درختان روسی با قابلیت انعطاف پذیری و ارتجاعی بالا کار را برای مصرف کننده آسان می‌کند. برای مثال در بسیاری از نقاط دنیا از این چوب برای فرم دهی به نمای بیرونی و داخلی، شکل‌دهی به اسکلت در ساختمان سازی و همچنین ساخت داربست استفاده‌ می‌شود؛ به همین علت باید گفت که چوب روسی یکی از فرآورده‌های مهم در مصالح ساختمانی هم به شمار می‌رود.

از دیگر مزایای این چوب قابلیت سنباده زنی راحت آن است. این امر در صنعت مبلمان‌سازی، ساخت دکور، کابینت سازی و … بسیار اهمیت دارد.

مهم‌ترین مزیتی که در اکثر چوب‌های روسی به وفور دیده می‌شود خاصیت الاستیسیته یا کشسانی آن است. این خاصیت به چوب‌ اجازه می‌دهد تا در صورت ضرب‌دیدگی در زمان کار آن را به حالت اولیه در آورد. این موضوع معمولاً در اکثر چوب‌هایی که بافت نرمی دارند، اتفاق می‌افتد. در صورت بروز این مشکل می‌توان با استفاده از پاشیدن کمی آب در زیر بافت چوب و گذاشتن پارچه‌ای مرطوب روی قسمت ضرب دیده و حرارت اتو روی محل مورد نظر به مدت 10 دقیقه، آن را تا حد ممکن ترمیم کرد. از طرف دیگر این قابلیت به تحمل وزن بیشتر در صورت فشار زیاد کمک می‌کند.

سبکی چوب‌ روس، الیاف بلند و خمیر سفید رنگ آن را به گزینه‌ای مناسب برای تولید کاغذ تبدیل کرده است. از این رو می‌توان گفت این چوب اهمیت ویژه‌ای به لحاظ کیفیت در صنعت کاغذسازی دارد.

مزیت دیگر این چوب استفاده‌ی راحت از انواع پیچ و میخ در آن است. این امر به نجاران کمک می‌کند تا در هنگام سرهم کردن قطعه کار متحمل سختی نشوند.

استفاده از چوب کاج روسی در مناطق مرطوب بسیار مرسوم است. دلیل این موضوع مقاومت این نوع چوب در برابر گرما، رطوبت و لانه کردن حشراتی مانند بید یا موریانه است که در اکثر چوب‌های نرم کمتر اتفاق می‌افتد.

از دیگر کاربردهای چوب روسی می‌توان به لمبه‌های ضخیم روس اشاره کرد. از این فرآورده در مناطق بسیار شرجی، سونا و حمام‌های چوبی استفاده می‌شود.

معایب استفاده از چوب روسی

بعضی از چوب‌های روسی در مقایسه با بعضی دیگر بستر مناسبی برای لانه کردن حشرات و رشد قارچ‌ها دارند. این موضوع باعث ایجاد لکه‌های رنگی روی چوب شده که نه تنها به زیبایی کار آسیب می‌زند بلکه چوب را بسیار آسیب‌پذیر کرده و از استحکام و مقاومت آن به شدت می‌کاهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *